Üye Giriş

Son Yorumlar

• Yukarıdaki yazıda : "Filemaker ise yapmış olduğunu... oku...
  • Nisan ayında dersleri hazırladıktan 4 ay sonra il... oku...
  • teşekkürler çok iyi paylaşım olmuş yanlız sonrası ... oku...
  • merhaba filemaker 11 pro advanced bende var ama tü... oku...
  • Türkekip CSS Eğitim Seti isimli konuda tek bir re... oku...

24

Eki

2008

Microsoft Access 14 Haberleri

Microsoft Access Takımının Blog sayfasında kullanıcılara "Access 14'ü daha iyi yapmak için bize yardım edin, en çok kullandığınız formları gönderin" gibi bir mana çıkarttığım yazılarında yorumlar gittikçe ilginçleşmiş Laughing

Yorumlar ilginç derken içerik olarak kastetmek istemedim. Konu başlığı olarak daha güzel formlar, şablonlar oluşturmak istediklerini belirten Access Takımı'na verilen cevaplarda "Süs değil özellik istiyoruz" manasında cevaplar almış başını gidiyor. Daha önce sitede yapmış olduğum Access değerlendirmelerini okursanız göreceğiniz gibi Microsoft hakikaten Access'e üvey evlat gibi davranıyor. Aslında onlara da hak vermiyor değilim çünkü ellerinde çok güçlü programlama dili programları-alt yapıları varken Access'e az ilgi göstermeleri normal. Ancak ileri düzeylerde çözümlere ihtiyacı olmayanlar için Access çok önemli. Hatta bir bayan "Ben bir pazarlamacıyım, programlamacı değilim" derken herhalde ne demek istediğimi çok iyi anlatıyor.

Konudan fazla sapmayalım. Access Takımı'nın Blog sayfasının müdavimlerinden Vladimir Cvajniga bakın ne demiş :

"Please, don't make Access a toy for a few non-programmers. Instead, fix all known bugs and make Access stable. We don't need templates. We need professional tools (see VTools, Sagekey, ...). I don't understand why you can't give us a professional deployment solution - I've been programming in Access since A97 but deployment and installation has not been fixed yet - A2007's PSW doesn't even include referenced files & their dependencies in the MSI file!!!"

"Lütfen, bir kaç programcı olmayan için Access'i oyuncak yapmayın. Onun yerine, tüm bilinen hataları giderin ve Access'i stabil yapın. Bizim tema-şablonlara ihtiyacımız yok. Biz VTools,Sagekey gibi profesyonel araçlara ihtiyaç duyuyoruz. Sizin niçin profesyonel  konuşlandırma çözümünü veremediğinizi anlayamıyorum. Access ile programlamayı 97 sürümünden beri yapıyorum ama konuşlandırma ve kurulum henüz halledilemedi. Access 2007 PSW referans dosyaları ve onun bağımlılarını MSI dosyasına ekleyemiyor".

Tam olarak çeviremedim ancak Access 2007 sürümüne geldiğimiz halde yaptığımız uygulamaları referanslardan eklenen dosyaları ve ona bağımlı olan dosyaları düzgün bir şekilde kurulum dosyası olarak dağıtamıyoruz demek istiyor. Programlama dillerinde genelde yaptığınız programa solution yani çözüm denmektedir. Sagekey ise paralı olarak satılan bir program. Access 2007 dahil önceki sürümlerde geliştirdiğiniz programlarınızı hem kopya koruma sağlıyor hem de kurulum dosyası olarak dağıtıma hazır hale getiriyor. Vladimir'de haklı olarak biz ne yapalım formların görünüşünü bize profesyonel imkanlar sağlayın diyor. Aşağıda ise gözüme çarpan istekleri-şikayetleri madde madde göreceksiniz:

• Daha güçlü arama yapabilmek ( Formda yazılanları birden çok alanda arayabilmek ).
  • Birden fazla Office sürümünü aynı makinede problemsiz kullanabilmek. 10 yıl önce Access'te yapılmış olan programları olduğunu ancak yeni sürüm Access ile güncellemeleri yapamadıklarını (uyum sorunları nedeniyle) bunun içinde aynı makinede sorun yaşamadan farklı Office sürümleri kurabilmeyi istiyorlar.
  • Access 14 ün önceki sürümlerle yapılmış programlara daha iyi uyum sağlaması isteniyor.
  • Olmazsa olmaz isteklerden birisi Laughing Access ile yapılan programın EXE haline getirilebilmesini istiyorlar.
  • MacOsX için üretilmesini istemişler
  • Formların boyutlandırılması sırasında kontrollerin boyutlandırılması ile ilgili daha fazla özellik istenilmiş.
  • Microsoft .NET ile 3.5 versiyonuna ulaştı ama biz Access'te hala Visual Basic 6 versiyonunu kullanıyoruz VBA.NET olarak kullanmak istiyoruz.
  • Try-Catch-Finally gibi hata yakalama yapısı istiyoruz.
  • Gerçek nesne yönelimli programlama
  • .NET dilleriyle daha iyi entegrasyon
  • SQL Server ile daha güçlü-sağlam bağlantı
  • Package And Solution Wizard (PSW) yani Access'i Setup-Kurulum dosyası haline getirmek için güçlü bir sihirbaz olmalı. Projenizde kullandığınız tüm referanslara ait OCX, DLL vs. gerekli her dosyayı kendisinin bulup eklemesini istiyorlar.
  • Yardım dosyasının yeniden organize edilerek daha kullanışlı olmasını istemişler. Şu anki yardım dosyası ile istediğimizi bulamıyoruz vs. demişler.
  • Ekranda birden fazla pencere olunca aktif pencerenin başlığının farklı olmasını istemişler çok karıştırılıyormuş.
  • Sürekli Form'un daha fazla biçimlndirilebilmesini ve koşullar belirlenebilmesini istiyorlar.
  • Kendi formlarımızı tüm özellikleri ve kodları ile tema-şablon olarak kaydedebilmeliyiz.
  • Çalışma grupları ve yetkilendirme özellikleri için çözümler bekleniyor.

şeklinde özetlenebilir. Görüldüğü gibi Access ile uygulama geliştiriciler daha çok özelliklere-fonksiyonlara odaklanmış durumdalar.

Benim tahminime göre ( inşaallah yanılırım ) Access 14 ün gelişimi büyük oranda tamamlandı. Yani burada istenilen fonksiyonların çok çok büyük bir kısmı gerçekleştirilmeyecek. Özellikle önemli olanlar VB6 standart kodlamasından .NET standartına geçmek gerek. Ayrıca bir diğer şey de EXE derleme imkanı. Kodlama standardını Visual Basic 6'dan .NET e geçirmek demek kodlama sisteminin baştan değişmesi demektir. Bu ise çok ciddi bir çalışma gerektirecektir. Belki de arka planda bunun çalışmalarına çoktan başlamışlardır ve 15. sürümde bize sunacaklardır.

Bu arada son bir not eklemeyi unutmayalım. Bill Gates Şubat ayında katıldığı bir organizasyonda Office 14 sürümünün daha Web uyumlu bir yapıda olacağını duyurmuştu. Google'ın Internet alemini yerle bir ettiği online hizmetlerle rekabet edebilmek için Office programlarının Internet üzerinde kullanımında daha ileri noktaya gelinmesi hedeflenmiş durumda. Bakalım Google bu hamleye nasıl bir cevap verecek?

Yorum ekle

Güvenlik kodu
Yenile

Web Statistics