Ana Sayfa Microsoft Access Access Makaleler Bir Access Değerlendirmesi

Her ne kadar Türkiye'de Access kullanıcıları ısrarla Access 2003 yani 11. sürümden vazgeçemeselerde Access 14. sürümün duyuruları ciddi bir şekilde yapılmakta. Bu aşamada bir Access değerlendirmesi yapmak ihtiyacı hissettim.

Aslında Access Takımının Blog'unda uygulama geliştiricilerin şikayetlerini okuyunca insan şaşırmadan edemiyor. Access'e olan bu kadar ciddi ilgiye rağmen Microsoft'un hala Access'e üvey evlat gibi davranılmasını anlaşılan kimse kabul edemiyor. Eğer  veritabanı programları ile fazlaca ilgilenmeyen birisiyseniz şunu sormanız doğal olabilir "İyi de hala daha neden insanlar Access'ten vazgeçemiyorlar o zaman? Hele ki Microsoft bile 2003'ten 2007'ye geçişte devrim niteliğinde değişiklikler yapmamışken neden bu ilgi?".

Bu süreçte Access'i öne çıkaran en önemli etken Microsoft firmasının bir ürünü olması. İşletim sistemi olarak Windows serisinin kullanılıyor olması insanları doğal olarak Access'e yakınlaştıran en önemli etkenlerden birisi. Kullanıcıların Windows serisini uzun süredir kullanımından kaynaklanan aşinalık çok büyük bir etki sağlıyor. Bunun dışından birinci derecede sebep ise Microsoft'un programlarının pek çoğunda yerel dillere sağlamış olduğu destek. Halbuki diğer veritabanı programlarının Türkçe sürümleri ya hiç yok ya da daha yeni yeni piyasaya sürülmüş. Programın Türkçe olmasının dışında en ciddi katkı ise yardım dosyalarının Türkçe olarak sunulması.

Türkiye'de Access desteği ile ilgili yavaş yavaş güçlü bir alt yapı oluşuyor gözüküyor. Genellikle forum siteleri şeklinde olan bu destek ilerleyen zamanlarda pek çok yeni Access kullanıcısı yetiştirecek gibi gözüküyor. Sorulan soruların kısa zamanda cevaplanması hatta gönderilen örnek dosyaların düzeltilip soruyu soran kişiye hazır olarak verilmesi gibi sebeplerden Access kullanıcılarının azalmasının neden zor olacağını izah edeceğini sanıyorum.

Access kullanıcılarının en büyük şikayeti programın EXE olarak derlenememesi. Hatta bu konuda yine bir Microsoft ürünü olan FoxPro'yu gösteriyorlar. FoxPro'da aynen Access gibi bir veritabanı programı ancak yapılan programlar EXE olarak derlenebiliyor. Şu ana kadar ki hiç bir Access sürümünde EXE olarak derleme imkanı olmasada kullanıcılar ilerisi adına bu konuda ümitliler. Bir diğer sıkıntı ise Access ile geliştirilen uygulamaların Internet ile entegrasyonu noktasında daha fazla sihirbaz desteği sunulması. Eğer Access geliştiricileri veritabanından Web Sitesi oluşturmak için kaliteli sihirbazlar sunarlarsa Access'in tahtı çok zor yıkılır.

Yorum ekle

Güvenlik kodu
Yenile